Koopgids Essentiële oliën

Tiroler Kräuterhof - Koopgids etherische oliën

 

 

Historische informatie

 

Het beste recept voor gezondheid is om de hersenen zoete geuren te geven, volgens oude Griekse bronnen. De Romeinen baden ook graag in geurige oliën. Zoals archeologische vondsten en ontdekkingen bevestigen, hebben mensen zich duizenden jaren geleden omringd met aromatische geneeskrachtige planten en deze op veel verschillende manieren gebruikt. Talrijke passages in de Bijbel verwijzen naar het gebruik van geurige zalfoliën en het is bekend dat de Drie Wijzen wierook en mirre aan het kindje Jezus hebben gebracht.

Etherische oliën bevatten de vitaliteit van planten in geconcentreerde vorm. Het woord "etherisch" alleen al - afgeleid van het Griekse "aither", wat "geur van de hemel" betekent - is bedoeld om aan te geven dat het iets bijzonders is. Etherische oliën behoren tot de kostbaarste geschenken van de natuur en moeten als zodanig met zorg worden gewaardeerd en gebruikt.

 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een etherische olie en wat is eigenlijk een etherische olie?

 

Als u etherische oliën koopt, moet u weten Etherische oliën zijn zeer vluchtige, olieachtige extracten van planten of delen van planten die min of meer sterk aromatisch zijn, d.w.z. een karakteristieke, intense geur hebben. Het kan de ziel van de plant of de essentie worden genoemd. Deze meestal kleurloze vloeistoffen zijn - chemisch gezien - koolwaterstofverbindingen die met de zuurstof in de lucht oxideren en meestal een lagere dichtheid hebben dan water en daardoor vloeibare druppels vormen die op het wateroppervlak drijven.

Ze verdampen grotendeels bij kamertemperatuur en zijn niet oplosbaar in water, maar kunnen worden opgelost in alcohol of vette vloeistoffen, hoewel ze zelf geen vet bevatten.

Bovendien zijn de meeste etherische oliën corrosief en licht ontvlambaar.

 

Etherische oliën worden verkregen uit de volgende delen van planten:

 

Bloemen zoals lavendel, roos, jasmijn of ylang-ylang

Bladeren zoals salie of tijm

Naalden zoals sparren of dennen

Hele vaste plant zoals citroenmelisse

Wortel als bij dierenarts

Zaden zoals engelwortelzaden (maar niet: engelwortel)

Hout als sandelhout

Schors als kaneel

Harsen zoals mirre of wierook

buitenste schil van citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel, grapefruit

 

Bij de aankoop van een etherische olie moet worden opgemerkt dat de etherische olie in sommige essences uit verschillende delen van de plant kan worden gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld kaneelbladolie uit de bladeren gehaald, kaneelschorsolie uit de schors. Oliën die op deze manier worden verkregen, kunnen aanzienlijk verschillen in hun biochemische samenstelling en een heel ander effect hebben.
Bij de aankoop van een etherische olie is het voor de professional belangrijk om onderscheid te maken tussen chemotypen. Dit zijn rassen van dezelfde plantenfamilie, maar afhankelijk van de soort kunnen ze ook verschillende biochemische bestanddelen vormen of een verschillende weging van dezelfde bestanddelen. Een typisch voorbeeld zijn de veel voorkomende chemotypevariaties in tijm. Dit wordt aangegeven door een toevoeging aan de Latijnse biologische naam, bijvoorbeeld Thymus vulgaris Ct. Thymol of Thymus vulgaris Ct. Linalool of Thymus vulgaris Ct. Geraniol.

In de praktijk wordt bijvoorbeeld de Ct. linalool eerder gebruikt bij kinderen, omdat deze zeer goed wordt verdragen en ook niet zo sterk en vooral niet zo irritant is voor de huid en slijmvliezen als zijn broer, de Ct. thymol.


Voordat u een etherische olie koopt, rijst de vraag: "Hoe worden etherische oliën verkregen?

 

Enfleurage

Deze waarschijnlijk oudste methode om essentiële oliën te verkrijgen is gebaseerd op het vermogen van vetten of vette oliën om de verdampende olie van de plantenbloemen te absorberen en vast te houden. Sommige bloemen, zoals jasmijn, produceren continu essentiële oliën, zelfs als ze worden gesneden, dus de opbrengst is met deze methode veel productiever. De delicate, vers geplukte bloemen worden tot een paar millimeter hoog in een vetlaag geperst, die op zijn beurt op een glazen plaat wordt uitgespreid. Deze worden, afhankelijk van het type bloem, voor verschillende lengtes bewaard, bijvoorbeeld voor ongeveer 24 uur in het geval van jasmijn. Na deze tijd worden de bloemen verwijderd door te tikken of met de hand en wordt de vetlaag opnieuw geladen. Dit proces wordt ongeveer 30 keer herhaald totdat het vet volledig doordrenkt is met geuren. Met behulp van alcohol worden de etherische oliën vervolgens weer uit het vet gehaald en worden zeer hoogwaardige oliën verkregen. Dit dure en complexe proces wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt, het is vervangen door oplosmiddelextractie of CO2-extractie.

 

Stoomdestillatie

 

Deze wijdverbreide methode maakt gebruik van het feit dat waterdamp de oliedruppels uit de plantencellen loslaat en mee naar boven neemt. Een destillatieapparaat bestaat uit een groot cilindervormig vat, een alambic, waarin de planten op een rooster worden geplaatst. De waterdamp die op de bodem van het vat ontstaat, dringt de planten binnen en transporteert een mengsel van etherische olie en water naar boven. De kuip is gesloten met een speciaal deksel. De stoomopvang onderin wordt samen met de essence via een watergekoelde, taps toelopende buis in een opvangvat geleid.

De etherische olie is meestal lichter dan water en drijft aan het oppervlak. Daar wordt het ofwel afgeschuimd ofwel gescheiden door middel van een zogenaamde "Florentijnse fles". In veel gevallen wordt de kwaliteit van het eindproduct bepaald door de distillatie zelf. Als u bij een te hoge temperatuur destilleert, zal de opbrengst hoger zijn, maar de kwaliteit slechter.

Om hoge kwaliteiten te verkrijgen, moet het distillatieproces langzaam verlopen, aangezien dit de enige manier is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk plantaardige componenten in de etherische olie terechtkomen.

 

Koud persen

 

Bij citrusvruchten worden de etherische oliën opgeslagen in de schil van de plant. Hier worden de schelpen geplet, gemengd met water en machinaal koud geperst. Het olie-water mengsel wordt dan weer gescheiden door een centrifuge.

 

Herstel met chemische oplosmiddelen

 

Pas aan het begin van deze eeuw begon men essentiële oliën uit planten op te lossen met behulp van oplosmiddelen. De planten worden geplaatst in stoffen zoals hexaan, petroleumether, tolueen, methanol of ethanol. De scheiding gebeurt door destillatie bij bepaalde temperaturen, waarbij de olie wel condenseert maar het oplosmiddel niet. Eerst wordt de romige tot pasta-achtige crète verkregen en na het oplossen van de crète in alcohol en na dubbele filtratie wordt de relatief was- en oplosmiddelvrije Absolue, een sterk geconcentreerde olieachtige geur, verkregen. Omdat bij deze methode echter een restgehalte aan oplosmiddelen nooit volledig kan worden uitgesloten, is het beter om stoomgedistilleerde oliën - indien beschikbaar - te gebruiken voor aromatherapie en aromaverzorging.

 

Extractie door middel van kooldioxide

 

Deze methode is pas in de afgelopen jaren ontwikkeld. Het voordeel is dat het proces plaatsvindt bij relatief lage temperaturen, de geuren bijna volledig behouden blijven en de olie zelf vrij is van residuen. Een nadeel is de vereiste hoge druk van ca. 200 bar, waarvoor zeer technische en zeer dure destillatieapparatuur nodig is. Dit brengt ook een veel hogere prijs met zich mee.

 

Let bij de aankoop van etherische oliën altijd op de informatie op het etiket, waar u ook de wijze van extractie vindt.

Afhankelijk van het proces zijn soms aanzienlijke hoeveelheden plantaardig materiaal nodig om essentiële olie te verkrijgen. Zo kost het bijvoorbeeld vier ton rozenbloesems, vijf ton magnolia-bloesems, zeven ton citroenmelisseblaadjes, een ton bittere sinaasappelbloesems, 150 kilo lavendelbloesems of 3000 citroenschillen om een enkele liter etherische olie te produceren. Dit alleen al maakt de hoge prijs, bijvoorbeeld van zuiver rozendistillaat, wat makkelijker te begrijpen.


Wanneer u een essentiële olie koopt, let dan op de fysieke, mentale en spirituele effecten!

 

Etherische oliën bevatten ingrediënten die de plant helpen om bijvoorbeeld insecten zoals bijen of vlinders aan te trekken, om ongedierte weg te houden of om zich te beschermen tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Het is zelfs bewezen dat bepaalde planten elkaar kunnen waarschuwen voor parasietenaantasting door de verhoogde uitscheiding van etherische oliën.

 

Natuurlijk maken we vooral gebruik van het effect op mensen. Alleen al het inademen kan een aangenaam geestelijk en spiritueel gevoel van welzijn creëren, wat een navenant positief effect kan hebben op de lichamelijke conditie.

 

Juist in dit opzicht verschillen natuurlijke etherische oliën van synthetische, omdat ze min of meer goed kunnen ruiken, maar geen effect hebben.

 

Er zijn tot 400 verschillende ingrediënten gevonden in goede lavendelolie. En deze ingrediënten bepalen ook de verschillende effecten van een etherische olie. De werkingswijze van etherische oliën wordt bepaald door de bestanddelen die kunnen worden onderverdeeld in de samenstellende groepen monoterpene-ketonen, ethers, cumarine, esters, aldehyden, fenylesters, monoterpenolen, fenolen, monoterpenen, oxiden, sesquiterpenen, sesquiterpenen en sesquiterpenolen.

 

Afhankelijk van de aanwezigheid van deze ingrediënten kunnen etherische oliën nu antiviraal, antibacterieel, ontstekingsremmend, circulatiebevorderend, verwarmend, verkoelend, huidirriterend, slijmoplossend en antibacterieel zijn.sturen, krampstillend, wondgenezend, samentrekkend, anti-schimmel, anti-parasitair, eetlustopwekkend, winderig, stimulerend, hormoonachtig effect, psychologisch stimulerend, rechttrekken, balancerend, kalmerend, euforisch enz. zijn. Eigenlijk zijn er hier (bijna) geen grenzen.

 

 

Let op de verschillende geuren bij de aankoop van de etherische olie! Hoe worden de afzonderlijke etherische oliën toegewezen?

 

Geuren kenmerken een geur volgens zogenaamde olfactorische eigenschappen, d.w.z. eigenschappen die gebaseerd zijn op de reukzin.

Een parfum kan zeer verschillende nuances aannemen door verschillende verhoudingen van basisgeuren te mengen. De basiscomponenten van de geuroriëntaties worden topnoten, hartnoten en basisnoten genoemd.

Deze drie geuren kunnen ook worden toegewezen aan de drie trillingsniveaus van geest, ziel en lichaam. De topnoot trilt het hoogst, de hartnoot heeft een lagere, openende, brede trilling, de basisnoot trilt het laagst en heeft een centrerend effect.

Goede parfums bestaan nooit uit slechts één geur, maar zijn altijd een harmonieuze samenstelling, d.w.z. een mengsel met aandelen van alle drie de geuren. De etherische oliën worden daarentegen toegewezen aan een bepaalde geur of soms aan tussengeuren.

 

 

De topnoot bevat lichte, intense etherische oliën, die zeer aanwezig zijn, maar ook de meest vluchtige zijn. Met parfums geeft u een eerste indruk van de totale samenstelling. Hun effect is helder, verfrissend en tamelijk koel, ze zijn hooguit enkele uren voelbaar. Het psychologische effect is vooral stemmingsverhogend en stimulerend. Hier vinden we onder andere de verschillende citrusoliën en vele naaldbomen. De volgende etherische oliën worden tot de topnoten gerekend:

Biologische veldmunt, biologische elecampaan, elecampaanwortel, engelwortelzaden, anijs - steranijs, biologische anijs, biologisch basilicum (linalool), Bay St. Thomas, bergamot, bergaptenfrei bio, berg-jeneverbes bio, bittere sinaasappel - bittere sinaasappel - bittere sinaasappel, bloedsinaasappel bio, cajeput bio, dillezaad bio, vervain wit, dragon, eucalyptus globulus bio, eucalyptus radiata, grapefruit bio, kamfer, spearmint, lariksnaalden bio, citroengras bio, kalk, gedistilleerd water, limoen, citroengras, limoen, gedistilleerd water Bio, Litsea bio, Tangerine groen bio, Tangerine rood bio, Nootmuskaat bio, Niaouli bio, Oranje zoet bio, Pepermunt bio, Quendel - Wilde tijm bio, Ravensara anisata, Ravintsara bio, Rozemarijn Spaans, Spearmint bio, Tijm linalool bio, Jeneverbessen bio, Hysop decumbens (Cineol), Citroengeel bio, Citroengroen, Lemonlla bio, Citroenbasilicum, Citroenmunt;

 

 

De hartnoot van een etherische olie gaat veel langer mee en geeft het parfum lichaam. Het geeft het eigenlijke karakter van het parfum weer, dat nog steeds aanwezig is na één of twee dagen, wanneer de meeste topnoten al zijn verdwenen. Heel vaak wordt de hartnoot gevormd door zware, zoete, intense bloemenaroma's die letterlijk in ons verzinken. De meeste kruidenoliën en medicinale kruidenoliën behoren ook tot deze groep. Hartnootoliën hebben een hart-opening, balancerend en harmoniserend effect.

Typische etherische oliën die worden beschouwd als vertegenwoordigers van de hartnoot zijn

Bijvoet, witte bijvoet, bergbonenkruid, engelwortel, geranium (Bourbon geranium), organische geranium, organische guldenroede, organische saffloer, hout, hop, jasmijn sambac abs. zuiver, Sint-Janskruid biologisch, kamille blauw biologisch, kamille romeins biologisch, kano, lavandin zoet biologisch, lavendel edele extra biologisch, lavendel extra biologisch, lovage, lotusbloem abs, 70% gel in organische alk.., Magnolia bloesems, Manuka, Citroenmelisse bio, Monarde, Koortsachtige bio, Kruidnagelbloesem bio, Kruidnagelsteel, Neroli bio, Palmarosa bio, Regenvaren, Rozenbloesem, buikspieren, Rozenbloesems, biologische bulg. bio, rozengeranium bio, rozenhout, rozemarijn - verbena, duizendblad blauw, selderij, spittoon blauw, theeboomolie bio, thuya bio, alsem, wintergroen bio, ylang-ylang extra superieur bio, ylang-ylang II, ylang-ylang volledig bio, kaneelbladeren bio, kaneelschors bio;

 

 

Etherische oliën, die kunnen worden ingedeeld tussen topnoten en hartnoten, blijven als het ware langer aanwezig dan de typische topnoten, maar zijn nog niet zo zwaar als de typische hartnoten. Op de Tiroler Kräuterhof worden deze vertegenwoordigers aangeduid met een "head/heart note":

Balsemspar biologisch, Calendula - Co2 extract, Combava (Kaffir lime), Venkel zoetig biologisch, Sparren biologisch, Spar blauw - Idaho blauwspar, Galbanum biologisch, Galangal kleiner, Gember biologisch, Dennen (zwarte den) biologisch, Koriander biologisch, Kübiologische mmel (Carvi), kurkuma, alpendennen bio - Zuid-Tirol, biologische laurier, marjolein wild bio, nootmuskaat, biologische foelie, muskaatmuskaat, oregano, Spaanse oregano, marjolein wild bio, nootmuskaat, foelie bio, muskaatmuskaatmuskaat, muskaatmuskaatmuskaat, mirte (citroenmuskaat), oregano, spaanse oregano, marjolein wild bio, Peterselie bio, Petitgrain Bigarade, parag., zwarte peper bio, salie bio, Siberische spar, zilverspar bio, dennenappelolie, Zwitserse steenpijnboomolie - Alpen;

 

 

De basisnoot blijft het langst voelbaar, bindt het geheel als het ware aan elkaar en bevat voornamelijk zware, duurzame componenten. Deze geven het parfum vaak de sensuele, erotische toets. Daarnaast vervullen de componenten van de basisnoot graag de chemische functie als fixeermiddel, namelijk het fixeren van topnoten en hartnoten door hun vervluchtiging te vertragen en zo te zorgen voor een zo evenwichtig mogelijke geurbeleving over een langere periode. Hier vinden we warme, harsachtige, aardse geuren, voornamelijk van hout, schors, wortels en harsen. Basisnoten hebben ook een balancerend en stabiliserend effect en kunnen tot een week lang worden waargenomen. Typische vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld

Valeriaan, Benzoe abs., Copaiba, gedistilleerd, Elemi, Gurjum Balsam, Wortelzaad, Mirre, Opoponax gedistilleerd, Palo Santo (Heilig Hout), Peru Balsam naturel, Styrax, Tolu Balsam in Bio Alk, Tonka Abs. in Bio Alk, Vanille gel. In organische alk., organische vetiver, organische wierook ind., organische citroen catnip;

 

 

Ook hier is er een tussenliggend niveau, de "hart-/basisnoot". Er worden etherische oliën aan toegewezen, die nog niet zo zwaar zijn als zuivere basisnoten, maar al langer vasthouden dan zuivere hartnoten.

Typische vertegenwoordigers zijn hier:

Atlas Cedar bio, Calmus bio, Cananga, Cistrose bio, Hennep, Immortelle bio, Immortelle bracteiferum, Nard (Jatamansi) bio, Patchouli bio, Rhododendron bio, Perzische roos, Sandelhout nobel, Sandelhout west (Amyris), Tijm thymol bio, Virginia Cedar, Cypress span..;

 

Natuurlijk kunt u alle etherische oliën in de online shop van de Tiroler Kräuterhof kopen.

 

 

Aan welke definitie moet u aandacht besteden bij de aankoop van etherische oliën in termen van kwaliteit?

 

Let bij de aankoop van etherische oliën altijd op de informatie op het etiket, maar er zijn subtiele verschillen waarmee rekening moet worden gehouden:

 

100% natuurlijke etherische olie: Het product is het resultaat van slechts één welomschreven en duidelijk geïdentificeerde botanische oorsprong. Neem bijvoorbeeld lavendel: hier werd alleen plantaardig materiaal van één geslacht gebruikt voor de productie.

100% natuurlijke etherische olie: Het product bevat geen chemische of synthetische stoffen en wordt verkregen door het mengen van verschillende zuivere etherische oliën. Dus als je een natuurlijke lavendelolie mengt met een natuurlijke kamferolie, krijg je een "natuurlijk" etherische olie mengsel, nog steeds 100% natuurlijk, maar mogelijk niet wat je wilde. Om een product goedkoper te maken worden vaak duurdere oliën gemengd met goedkope oliën, die vaak alleen in de kleine lettertjes te lezen zijn. Alle geurmengsels die 100% natuurlijk zijn, zijn "natuurlijke" etherische oliën.

Als vertegenwoordigers van de "biologische" filosofie willen we hier niet in detail ingaan op synthetische, natuuridentieke, gereconstitueerde, geur- of parfumoliën.

 

De etherische oliën van de Tiroler Kräuterhof zijn natuurlijk allemaal van de hoogste, in het laboratorium geteste kwaliteit - veel van hen zijn afkomstig uit de wildcultuur, anders meestal uit gecontroleerde biologische teelt.

 

 

Hoe kunt u de kwaliteit controleren bij de aankoop van een etherische olie?

 

Op het etiket van elke etherische olie moet een partijnummer worden vermeld, zodat met name bij ongevallen duidelijke conclusies kunnen worden getrokken over de testresultaten van de fysische en chemische testmethoden en over het land en de productiemethode.

 

De drie belangrijkste kwaliteitstests die een etherische olie moet doorstaan voordat deze wordt verkocht, zijn

1.) de sensorische test,

2.) de fysieke analyse

3.) de chemische analyse

 

advertentie 1) Ervaren aromadeskundigen testen de olie op geur, smaak, kleur en consistentie. Alleen al in dit deelgebied kunnen al verschillende uitspraken worden gedaan. Afwijkingen van de norm brengen vaak al in deze inspectiefase overeenkomstige kwaliteitsgebreken aan het licht.

advertentie 2) Fysieke analyse levert gegevens op zoals het soortelijk gewicht, de brekingsindex, polarisatie en oplosbaarheid in hoogwaardige alcohol.

ad 3.) Met behulp van gaschromatografie en massaspectrometers kunnen bijvoorbeeld vervalsingen (uitrekken van oliën, toevoegen van synthetische componenten of olieveredeling) genadeloos worden opgespoord. Bovendien kan de samenstelling van een olie uit belangrijke ingrediënten zoals linalool, limoneen, menthol of pinene zeer nauwkeurig worden bepaald, waardoor de deskundige op zijn beurt conclusies kan trekken: enerzijds over de kwaliteit, maar ook over het effect.

Dergelijke tests zijn natuurlijk zeer complex en duur en daarom kunnen alleen grote en gevestigde fabrikanten zich ze veroorloven. Zelfs als deze inspanning natuurlijk invloed heeft op de prijs, kan een therapeut er alleen maar zeker van zijn dat hij de kwaliteit en precies de olie krijgt met het spectrum van de actie die hij wil.

 

 

De teelt van de planten

 

Verschillende afkortingen worden vaak gebruikt om de teeltvarianten te beschrijven. Hieronder worden de belangrijkste kort beschreven:

 

kba

Gecontroleerde biologische teelt, extern gecertificeerd, geen gebruik van chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden, herbiciden en geen oververhitting van etherische oliën, langzame distillatie.

konv

Traditionele teelt, geen gebruik van chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden, herbiciden en geen oververhitting van etherische oliën. Geen controle door openbare of particuliere ondernemingen;

wbka

Wilde gecontroleerde biologische teelt, zoals kbA, maar de planten komen uit wilde collecties.

wild

De oliën zijn afkomstig van planten die normaal gesproken uitsluitend in het wild voorkomen, bijvoorbeeld verschillende soorten naaldbomen, eucalyptus of Zwitserse parasolden.

buikspieren

Absolute olie/extractie verkregen door oplosmiddelextractie.

 

 

Welke informatie op het etiket moet in acht worden genomen bij de aankoop van een etherische olie?

 

Helaas is de aanduiding "100% etherische olie" geen beschermde aanduiding en daarom is deze verklaring ook te vinden op het etiket van 100% synthetische producten. Wij willen onze klanten en lezers hier een overzicht geven van waar ze - naast de informatie op het etiket - op moeten letten bij de aankoop van een hoogwaardige etherische olie.

In de loop van de harmonisatie van de normen in de EU zijn de afgelopen jaren een aantal voorschriften en wetten ontstaan waaraan de Tiroler Kräuterhof natuurlijk ook onderworpen is en waaraan zij dus volledig voldoet. Dus als men vandaag de dag gevarenwaarschuwingen op de flacons kan vinden, dan zijn het niet de etherische oliën die gevaarlijker zijn geworden, maar de declaratieregels zijn veel strenger en uitgebreider geworden. Maar vooral veel klanten zoals aromatherapeuten en getrainde aromaprofessionals stellen gedetailleerde informatie op prijs, zodat ze ook de verantwoorde zorg van hun patiënten en cliënten die zorg nodig hebben dienovereenkomstig kunnen waarnemen.

De etherische oliën van de Tiroler Kräuterhof zijn 100% puur natuurlijke producten zonder toevoeging van synthetische additieven, worden niet vermengd met vettige oliën of alcohol, zijn niet verkleurd of kunstmatig gemodificeerd. Alle oliën worden onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole door middel van capillaire gaschromatografie.

Zonder overdrijving kan gesteld worden dat de Tiroler Kräuterhof in deze verklaring een rolmodel is.

 

  • Exacte verwijzing naar de plantensoort: de beste manier om dit te doen is door de Latijnse botanische naam te gebruiken. Dit voorkomt verwarring, bijvoorbeeld Thymus vulgaris Ct. Linalool.
  • Het exacte land van oorsprong of geografische gebied waar de plant wordt geteeld.
  • De teelt van de plant: conventionele, gecontroleerde biologische teelt (kbA) of wilde verzameling. Als de etherische olie eenmaal biologisch geteeld is, moet op het etiket de naam van de certificeringsinstantie en een testnummer worden vermeld.
  • Het gebruikte deel van de plant: verschillende etherische oliën kunnen uit dezelfde plant worden verkregen, afhankelijk van het gebruikte deel van de plant (kruid, bladeren, schors, wortel, vrucht, takken, enz.). (Voorbeeld: engelenzaden en anglicawortel) Dit betekent dat de biochemische samenstelling en dus de fysieke en psychologische effecten absoluut verschillend kunnen zijn.
  • Het chemotype: In hetzelfde plantengeslacht kunnen er verschillende biochemische uitingen van soorten zijn, die navenant verschillende effecten kunnen hebben. Tijm wordt bijvoorbeeld onderverdeeld in zeven verschillende chemotypen zoals charvacrol, thymol, thujanol, linalool, limoneen, geraniol of paramycen. Het geografische gebied van de teelt, de oogstmethode en het oogsttijdstip zijn ook van invloed op de biochemische samenstelling.
  • De wijze van extractie: enfleurage, stoomdestillatie, koude persing, alcoholextractie, CO₂-extractie
  • Het productnummer moet duidelijk zichtbaar zijn om de traceerbaarheid van het product te garanderen. (Er kunnen meerdere nummers worden vermeld: partijnummer, testnummer, artikelnummer, enz.)
  • Informatie zoals de vervaldatum en de vulhoeveelheid moeten ook op het etiket worden vermeld.
  • Het bedrijfsadres van de fabrikant of dealer.
  • Diverse gevarenwaarschuwingen en pictogrammen

 

Omdat het etiket van kleine olieflessen meestal niet genoeg ruimte heeft voor al deze informatie, wordt het vaak meerdere malen om de fles gewikkeld. Als u het afrolt, hebt u ook toegang tot gegevens en informatie die u op het eerste gezicht niet ziet.

 

 

Diverse toepassingen van etherische oliën

 

  • Aroma's

    U kunt zuivere etherische oliën gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld koekjesdeeg. Vooral de citroenolie of de kaneelolie zijn hiervoor geschikt. Maar pas op: zelfs de kleinste hoeveelheden zijn voldoende om de gewenste smaak te bereiken, een overdosering maakt het koekje of taartdeeg snel onbruikbaar.

     

  • Gebruik als specerij

    Er zijn chef-koks die graag etherische essences gebruiken bij het koken van bijvoorbeeld suiker. Hier zijn oliën zoals rozemarijn, basilicum, lavendel en dergelijke ideaal.

    Maar hier geldt hetzelfde als voor de aroma's: de kleinste toevoegingen zijn voldoende! Je moet grotere hoeveelheden etherische oliën koken om zinvol te zijn. Om overdosering te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld ook met een tandenstoker werken. Bevochtig het hout met essentiële olie en haal het een of twee keer door de pot met het sausmengsel. Als het kruidend effect te zwak is, kan het proces worden herhaald; een keer teveel olie toevoegen kan het hele werk gemakkelijk bederven.

     

  • Ruimtegeur

    Een van de meest voorkomende en waarschijnlijk meest bekende toepassingen van etherische oliën is ruimtegeur. De kern van de zaak is de manier waarop de essenties in de lucht worden gebracht.

    Er zijn verschillende mogelijkheden: Kaarsengestookte aromalampen zijn vrij suboptimaal, omdat de temperaturen boven 60° Celsius relatief snel worden bereikt in het kleine waterbakje, waar de etherische oliën beginnen te ontbinden. Zuivere oliën verliezen dan hun fysieke en psychologische effect, synthetische oliën ontwikkelen giftige stoffen bij hogere temperaturen, iets wat je echt niet wilt hebben.

    Een van de meest efficiënte methoden is verneveling met een ultrasoon apparaat of diffuser. Een vibrerend membraan produceert een microfijne waternevel die door een ventilator in de ruimte wordt geblazen. Als u nu een paar druppels etherische olie aan het water toevoegt, draagt de nevel oliemoleculen met zich mee en helpt zo de ruimte snel en efficiënt te ruiken.

     

  • Inademing

    Vooral bij verkoudheid en griep worden de hiervoor geschikte oliën vaak ingeademd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gebruik te maken van de traditionele methode met een kom gevuld met warm water. Hierin worden enkele druppels geschikte etherische oliën geplaatst en de opstijgende damp wordt geïnhaleerd door je gezicht over de kom te buigen en door je neus en mond te inhaleren. (Aandacht voor ogen en slijmvliezen!)

    Het werkt nog makkelijker als je één of twee druppels olie in je schone hand doet, deze kort inwrijft en vervolgens door je hand inhaleert.

     

  • Massages

    In geval van spierpijn, spanning of pijn kunnen massages met etherische oliën worden uitgevoerd. Hiervoor worden hoogwaardige vetoliën zoals tarwekiemen, amandel- of abrikozenpittenolie gemengd met etherische oliën en worden de probleemgebieden gemasseerd. Neem de doseerinstructies in acht! (zie: De juiste dosering)

    Dit kan de pijn verlichten, de bloedsomloop bevorderen, krampen en spanningen verlichten of zelfs iets voor de huidverzorging doen.

     

  • Badtoevoeging

    Bij het baden met etherische oliën moet men er rekening mee houden dat de oliën niet in water kunnen worden opgelost. Dus je moet ze vooraf emulgeren - zoals de experts zeggen. Neem wat (eetlepel) room, melk, honing, een neutrale badgel of wat badzout, voeg maximaal 8 druppels etherische olie toe voor een vol bad, meng beide delen en doe dan het geheel in het badwater, waar het mengsel nu oplost. Zonder emulgator zou de olie gewoon op het wateroppervlak drijven, wat niet zo aangenaam zou zijn.

     

  • Sauna/infraroodcabine

    Natuurlijk mogen etherische oliën niet ontbreken in de sauna. Een paar druppels geschikte oliën op de gevulde soeplepel brengen al een heerlijke geur in de saunakamer. In de infraroodcabine zou u ook een kleine ultrasone verstuiver kunnen plaatsen, omdat de lagere temperatuur hier geen gevaar oplevert voor de plastic onderdelen van het apparaat. In beide gevallen zijn alle citrusgeuren zoals bergamot, bergaptenfrei biologische bergapten, biologische pompelmoes, limoen gedistilleerd geschikt. bio, Mandarijn groen bio, Mandarijn rood bio, Oranje zoet bio, Bittere sinaasappel - bittere sinaasappel - bittere sinaasappel bio, Bloed oranje bio, Citroen geel bio, Citroen groen, maar ook Eucalyptus globulus bio, Eucalyptus radiata, Bloem Düfte en natuurlijk ook naaldgeuren zoals sparrenbiologisch, sparrenblauw - Idaho blauwspar, bergdennenbiologisch - Zuid-Tirol, spar (balsemspar) bio, spar (zilverspar) bio of Zwitserse parasoldennenolie (Zwitserse parasolden) - Alpen.

 

Andere toepassingen, met name in de aromatherapie en de aromaverzorging, zijn Kamersprays, parfums en Spoelt, wast of Wikkel en Comprimeert.

Mondelinge inname mag alleen worden uitgevoerd onder medisch toezicht of onder begeleiding van een gediplomeerd aromatherapeut.


 

 

De juiste dosering van etherische oliën

 

We hebben de neiging om etherische oliën veel te hoog te doseren.

 

 

ml

Laat vallen

0,50%

10

1

20

2

50

5

100

10

1%

5

1

10

2

20

4

50

10

100

20

3%

5

3

10

6

20

12

50

30

100

60

5%

5

5


10

10

20

20

50

50

100

100

De meeteenheden zijn bij benadering:

20 druppels = ca. 1 ml ethylalcohol Olie
100 druppels = ca. 1 theelepel (tl)

100 druppels = ca. 5 ml ethylalcohol Olie
1 soeplepel (SL) = ca. 15 ml ethylalcohol Olie

 

 

De tabel links laat zien hoe etherische oliën op de juiste manier moeten worden verdund. De gegevens hebben betrekking op een mengsel met een vette basisolie (eerste kolom) zoals tarwekiemolie of abrikozenpitolie.

In het algemeen kan worden gesteld dat lage concentraties eerder van toepassing zijn op jongere mensen en dat oudere mensen hogere concentraties kunnen verdragen. In tegenstelling tot een sterke sportmassage zal een wellnessmassage meestal met hogere verdunningen werken. Bij chronische problemen werkt men, in tegenstelling tot acute klachten, ook met lage concentraties.

Hogere concentraties werken meer op het fysieke niveau, lagere concentraties meer op het psycho-zielniveau.

(Hoeveelheid ethylolie in kolom 2)

 

 

Hoe worden etherische oliën na opening correct opgeslagen?

 

Afhankelijk van het type plant hebben etherische oliën na opening een verschillende houdbaarheid. Een belangrijke factor is hoe vaak de flacon wordt geopend, omdat er telkens zuurstof doordringt, waardoor de oliën oxideren. Daarom moeten alle verpakkingen direct na gebruik weer goed worden afgesloten, zodat enerzijds de waardevolle essentie niet door zuurstof kan worden vernietigd en anderzijds de aroma's niet kunnen verdampen.

Etherische oliën moeten worden bewaard in donkere flessen, beschermd tegen licht en bij niet al te hoge temperaturen, idealiter tussen +15°Celsius en max. +25°Celsius (kamertemperatuur). Zet de oliën altijd rechtop, omdat sommige essences de neiging hebben om de plastic sluiting aan te tasten.

Bewaar etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen!

Citrusolie en theeboomolie bederven het snelst, een houdbaarheid van ca. 12 tot 18 maanden is hier van toepassing. Bloemoliën gaan meestal ongeveer drie jaar mee, houtoliën iets langer. Worteloliën en oliën uit harsen zoals wierook zijn het langst houdbaar. Van sandelhoutolie wordt zelfs gezegd dat het mettertijd nog rijper en fijner wordt. Als etherische oliën troebel worden of een vreemde, sterke geur gaan ontwikkelen die atypisch is voor de plant, zijn ze waarschijnlijk bedorven en moeten ze worden weggegooid.

 

 

Wat zijn de veiligheids-/waarschuwingsinstructies voor etherische oliën?

 

  • Neem de gevaren- en veiligheidsinstructies op de flacon in acht!

     

  • Flacons met etherische olie hebben meestal een druppelstop. Dit zorgt voor een gemakkelijke dosering, maar heeft ook het voordeel dat er nooit teveel olie in één keer kan opraken. Dit is vooral belangrijk in huishoudens met kinderen! Daarom mag de druppeldop nooit uit de fles worden verwijderd.

     

  • Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen. Etherische oliën zijn zeer ontvlambaar en kunnen ernstige brandwonden veroorzaken in de mondholte, slokdarm en maag als ze gedronken worden. (Drink in geval van nood onmiddellijk melk en raadpleeg een dokter)

     

  • Vermijd contact met de ogen en de slijmvliezen! Mocht er toch iets gebeuren, spoel het dan nooit uit met water, maar altijd alleen met een goede plantaardige olie of verdunde olie (bijv. olijfolie). Zoek onmiddellijk medische hulp.
  • Verschillende etherische oliën kunnen leiden tot irritatie of allergische reacties bij puur gebruik op de huid, dus voor de geplande toepassing moet u een test doen in de boef van uw arm of de oliën verdunnen. Bijzonder geschikt voor verdunning zijn goede lavendelolie of een hoogwaardige plantaardige olie.

     

  • Vermijd het krijgen van pure etherische oliën in je oor.

     

  • Vooral citrusoliën hebben een fotosensibiliserende werking, d.w.z. dat er bij blootstelling aan zonlicht bruine vlekken kunnen ontstaan op de huid die met de oliën is behandeld. Vermijd bij gebruik van dergelijke oliën zonnebaden gedurende ten minste 48 uur. (Citrus oliën, engelwortel, bergamot) Bergamot bergaptenfrei werkt niet lichtgevoelig.

     

  • Gebruik geen natuurlijke etherische oliën op de huid waar u eerder huidverzorging of cosmetische producten met synthetische ingrediënten heeft aangebracht.

     

  • Bij het vernevelen van etherische oliën in een ruimte moet u eerst met vrij korte aanbrengtijden beginnen en de intervallen pas verhogen als u bekend bent met de effecten. Te veel kan gemakkelijk gepaard gaan met hoofdpijn.

     

  • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, maar ook vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, moeten advies inwinnen bij getrainde aroma-experts voordat ze etherische oliën gebruiken, want er zijn een aantal zaken die hier moeten worden overwogen en overwogen. Tijdens de zwangerschap, oliën zoals elecampaan, anijs, bijvoet, dillezaden, vervain, dragon, venkel, guldenroede, kamfer, koriander, lavendel, munt, monarde, salie, koortsvogels, mirre, kruidnagelstronk, kruidnagelbloemente, oregano, peterselie, ravensara anisata, rozemarijn verbenon, salie, selderij, alsem, cederhout, kaneelbladeren, wintergroen of hysop officinalis absoluut taboe!

     

  • Als etherische oliën plotseling troebel worden en doordringend beginnen te ruiken, dan is de houdbaarheidsdatum waarschijnlijk verstreken en moeten de oliën worden weggegooid.

     

  • Bewaar etherische oliën altijd rechtop, beschermd tegen licht en nooit boven kamertemperatuur.

 

 

Einde 20.6.2016/br