Gidskamergeur kopen

Gidskamergeur met etherische oliën kopen

Onze reukzin

 

Bijna dagelijks gebruiken we taalkundige idiomen als "iemand niet kunnen ruiken" of "iets geurigs vinden" zonder veel na te denken over wat we eigenlijk zeggen.

In feite registreren de geurcellen in onze neus individuele geurmoleculen, bijvoorbeeld van planten, en veroorzaken ze via het limbisch systeem in de hersenstam een hele keten van reacties, die op hun beurt gevoelens, emoties of herinneringen kunnen oproepen.

Alleen de geur van een citroen is al genoeg om ons te doen watertanden.

Waarom een kamergeur?

 

Geuren kunnen herinneringen oproepen (bijvoorbeeld de lavendelzak die oma in haar garderobe bewaarde), gevoelens opwekken en verschillende fysieke of psychologische/emotionele reacties veroorzaken.

Oma's zak lavendel
Oma's lavendelzakje

Denk bijvoorbeeld aan de geestelijk kalmerende werking van lavendel, de verstoppende oliën van anijs, cananga en sparren, of de stemmingsverhogende eigenschappen van citrusgeuren zoals citroen, mandarijn en bergamot.

Met de juiste keuze van etherische oliën kunt u aan de ene kant de respectievelijke "gewenste stemming" creëren, of een bestaande ongewenste stemming verzwakken of "omkeren".

Naast licht, kleuren en materialen zijn geuren een zeer belangrijk middel voor de inrichting van het interieur, ook al zijn we ons daar vaak niet erg bewust van.

Maar met etherische oliën kun je veel meer doen:

De meeste van deze essences zijn min of meer effectief tegen bacteriën en virussen, kunnen ziekteverwekkers doden en zijn daarom een effectief middel om slechte geuren te neutraliseren, d.w.z. de lucht in de ruimte te verbeteren of zelfs te desinfecteren. Zelfs slechte energieën kunnen worden geëlimineerd in een kamer met geschikte etherische oliën. Vooral citrusgeuren als citroen, sinaasappel, linde of naaldhout zoals bergdennen en Zwitserse parasoldennen en wierook doen het uitstekend tegen negatieve energieën.

Kamergeur, maar hoe?

 

Steeds weer stellen de kopers van etherische oliën zich dezelfde vraag: Hoe breng ik de geur zo snel en efficiënt mogelijk in de kamer?

 

Nou, er zijn - zoals altijd - verschillende mogelijkheden.

Methoden zonder technische hulpmiddelen

 

Een zeer eenvoudige manier is het plaatsen van een kom warm water en het toevoegen van een paar druppels etherische olie. Het verdampende water zal de fijnste oliemoleculen meevoeren en zo het gebied rond de kom ruiken. Een soortgelijke methode is het gebruik van vochtige doeken, die boven een radiator of baksteenoven worden gehangen en vervolgens weer worden bevochtigd met een paar druppels etherische olie, om vervolgens hun omgeving te voorzien van een geur. Andere populaire toepassingen zijn geparfumeerde stenen of figuren van klei of houten platen, die met etherische oliën worden bestrooid en vervolgens in de woning worden geplaatst.

Hoewel deze opties eenvoudig en goedkoop zijn, zijn ze ook uiterst beperkt in hun reikwijdte en het kost ook veel tijd om een merkbaar succes te zien.

Aromalamp of geurende lamp
Aroma- of geurlamp

De geurlampen met kaarsen

 

 

Een klassieker in de traditionele kamergeur zijn nog steeds de zogenaamde aromalampen of geurlampen e.d., die meestal een combinatie zijn van een waterkom en een theelichtje eronder, dat de inhoud van de kom verwarmt en zo het water of de olie die erin zit, doet verdampen.

De grootste nadelen van deze door kaarsen aangedreven constructies zijn enerzijds de meestal veel te kleine afstand tussen kaarsvlam en kombodem, en anderzijds het vaak te kleine watergehalte van de kom.

 

Aroma lamp met theelichtje
Aromalamp met theelichtje

Beide factoren hebben tot gevolg dat de etherische oliën veel te hoog worden opgewarmd. Bij hoogwaardige etherische oliën, zoals die van de Tiroler Kräuterhof, gebeurt in het begin niet veel, behalve dat bij een te hoge temperatuur de moleculaire structuur wordt afgebroken, waardoor de plantenextracten hun werking verliezen maar hun geur behouden. Bij synthetische aroma's, zogenaamde geuroliën of parfumoliën - zoals relevante studies hebben aangetoond - worden enerzijds giftige stoffen, d.w.z. giftige stoffen, en anderzijds onaantrekkelijke korsten aan de rand van de schelp, die moeilijk weer te verwijderen zijn, gevormd wanneer het water volledig is verdampt, maar de kaars nog steeds brandt.

Ruimtegeur met gepatenteerde Zwitserse grenenhouten diffuser "Dufti

 

Samen met een regionale knutselaar heeft de Tiroler Kräuterhof een klein apparaat ontwikkeld en gepatenteerd dat vooral nuttig is voor het ruiken van kleine ruimtes en ruimtes met beperkte ruimte.

Zwitserse grenenhouten diffuser Dufti met Zwitserse grenenolie en patentafsluiting
Zwitserse grenenhouten diffuser Dufti met Zwitserse grenenolie en patentafsluiting

Het apparaat is in wezen een kleine houten constructie waarin een fles etherische olie in een houder met de opening naar beneden wordt geplaatst en continu olie vrijgeeft die vervolgens verdampt. Om te voorkomen dat alles in één keer uitlekt, is de fles voorzien van een speciaal ontwikkelde houten dop die alleen die hoeveelheden etherische oliën afgeeft die ook kunnen verdampen zonder grote plassen van de kostbare essences achter te laten.

Draai na drie tot vier uur de fles weer om, want de patentdop is dan voldoende doorweekt om de geur van de etherische olie in het milieu te laten ontsnappen in de komende uren.

Ideaal voor bijvoorbeeld kinderkamers, slaapkamers, ziekenkamers, wellnesskamers, logeerkamers etc. - werkt zonder elektrische stroom.

De "Dufti" wordt ook geleverd als zelfbouwpakket in een set met een fles Zwitserse steenpijnboomolie. De patentafsluiting van Zwitsers grenenhout is ook individueel verkrijgbaar bij de Kräuterhof, evenals een grote keuze aan verschillende etherische oliën. De "Dufti" Zwitserse grenenhouten diffuser werkt echter alleen met de olieflessen van de Tiroolse kruidenboerderij, die speciaal zijn aangepast aan de gepatenteerde sluiting.

Ruimtegeur met een ultrasone vernevelaar

 

De meest moderne en efficiënte manier om een kamer te ruiken wordt aangeboden door een zogenaamde koude vernevelaar of ultrasone vernevelaar. In de handel kunt u ook namen vinden als geurverstuiver, diffuser of verstuiver.

 

 

Diverse moderne elektrische smaakversterkers
Diverse moderne elektrische geurverstuivers

Al deze termen verwijzen naar een apparaat dat gebruik maakt van moderne ultrasone technologie om een membraan te laten vibreren dat een microfijne nevel van water kan creëren. Deze koude waternevel, die de etherische oliën zeer zacht behandelt, wordt door middel van een ventilator in de ruimte geblazen en voert de fijnste oliemoleculen mee, die vervolgens geacht worden de omgeving te ruiken. De kleine foto toont het ultrasone membraan in het midden van het waterreservoir.

Etherische oliën hebben een lagere dichtheid dan water en kunnen niet in water worden opgelost, zodat ze op het wateroppervlak drijven.

 

Onderste deel met ultrasoon membraan
Onderste deel met ultrasoon membraan

Het is essentieel om op de dosering te letten, te veel kan alleen "gecorrigeerd" worden door uit te gieten en bij te vullen.

Een intelligente uitlaatmondstuk is ontworpen om te voorkomen dat niet alleen de fijne nevel maar ook grotere waterdeeltjes het apparaat verlaten en de directe omgeving van de diffuser in een enorme plas veranderen.

 

Afhankelijk van de grootte van het apparaat en de sterkte van de ingebouwde ventilator is geuren mogelijk tot een ruimtegrootte van ca. 40m².

 

 

visueel aantrekkelijke geurvernevelaar
visueel aantrekkelijke geurverstuiver

Volgens de wetten van de natuurkunde is het heel logisch: hoe sterker de ventilator, hoe verder de mist wordt uitgeblazen, maar hoe luider het geluid van de vernevelaar. In dokterspraktijken, in slaapkamers of in de werkkamers van energieke mensen wordt een te luid gezoem al snel als storend ervaren. Aan de andere kant zal een zwakkere, maar tegelijkertijd stillere ventilator slechts een kleinere ruimte van geur kunnen voorzien. Hier is het dus noodzakelijk om goed te kijken, te luisteren of uit te proberen en pas dan een beslissing te nemen om het ene of het andere apparaat te kopen.

 

Moderne apparaten bieden een intervalschakeling, d.w.z. dat er verschillende tijdsintervallen kunnen worden ingesteld waarin verstuiving of pauze optreedt. Alle moderne apparaten schakelen automatisch uit wanneer het minimale waterniveau is bereikt, zodat er niets kan gebeuren als u de vernevelaar "vergeet".

 

Afhankelijk van de lokale waterhardheid werken koude vernevelaars met gedemineraliseerd water (anders gedestilleerd water) om verkalking van het membraan te voorkomen. Verkalking zou het apparaat onbruikbaar maken. Als iemand op een plek woont met extreem zacht water, dan kan hij ook zonder deze maatregel. Informatie over de waterhardheid is meestal verkrijgbaar bij het stadskantoor of de gemeente.

Sommige ultrasone vernevelaars, zoals de "Wood" diffuser die door de Tiroler Kräuterhof wordt aangeboden, hebben een ingebouwde zachte verlichting, en bij sommige diffusors kan zelfs de kleur van de Led-verlichting op het apparaat worden aangepast.

Leegmaken en reinigen van diffusors

 

Voordat u de geur verandert, moet het apparaat volledig worden geleegd en gereinigd. Het resterende water en de etherische oliën kunnen zonder aarzeling worden afgevoerd in de toiletspoeling, want die is 100% natuurlijk. Er is zelfs het positieve neveneffect dat deze niet altijd even aangename plaats ook mooi geparfumeerd is.

 

Deze geurverstuivers worden na volledige lediging gereinigd, bij voorkeur zonder agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën, gewoon met een vel papier van de keukenrol en een paar druppels speciale reiniger.

De door de Tiroler Kräuterhof speciaal voor deze apparaten ontwikkelde diffusorreiniger ondersteunt niet alleen voorzichtig de verwijdering van alle olieresten, maar neutraliseert ook alle aan het plastic klevende geuren die nog van de laatste geurvulling kunnen komen.

 

Nog vragen? Neem contact op met de verkoopmedewerkers van de Tiroler Kräuterhof of
schrijf naar [email protected]. Wij adviseren u graag!